Wit-gen (E-locus)

Bij elke hond zijn er 2 pigmenten die de basis vormen voor de vachtkleur: het zwarte pigment en het rood/geel/creme pigment. De productie van deze pigmenten wordt gecontroleerd door de E-locus. De combinatie met andere vachtkleur genen, bepaald welke vachtkleur en welk patroon de hond uiteindelijk krijgt. Mocht u hier meer over willen weten, kijkt u dan even op https://www.combibreed.com.

Er zijn ook genen die witte patronen veroorzaken en kleuren verdunnen. Deze zijn echter specifiek voor bepaalde rassen. Zoals bijvoorbeeld de Zwitserse witte herder. Omdat Jace aan de Engelse kant een witte herder als voorouder heeft, is het dus niet gek dat hij het wit-gen bij zich draagt. Omdat we Mika ook daadwerkelijk getest hebben, weten we dat zij het wit-gen bij zich draagt.

Nu zul je denken wat de vachtkleur nu te maken heeft met het karakter van een hond. Wanneer je op onderstaande website kijkt, zul je zien dat men wel degelijk vermoed dat het karakter genetisch samenhangt met de vachtkleur. https://www.hondenrassen.nl/rassen/zwitserse-witte-herder/

De reden dat ik hier een pagina aan besteed, is omdat ik mensen graag bewust wil maken van het wit-gen bij odh’s. Is het wit-gen een probleem? Zeer zeker niet! Je moet er alleen wel op bedacht zijn. Zorg dat u extra aandacht besteed aan de socialisatie van uw nieuwe pup. Daarnaast zijn honden met het wit-gen vaak ook gevoeliger dan honden zonder het wit-gen. Een positieve training is voor deze honden dus ook heel belangrijk.

Gelukkig ken ik meerdere fokkers en eigenaren die een odh hebben met het wit-gen. En allemaal zijn ze dolgelukkig met hun hondjes. Net zoals ik met Jace en Mika.