Jace

Skipper – Jace Cookies Inc

Welkom op de pagina van onze grote knuffelbeer Jace! Ondanks dat Jace pas 6,5 jaar oud is, hebben we samen al heel wat mee gemaakt. Door onwetendheid en onmacht, was dit niet altijd even makkelijk. Maar we hebben nooit opgegeven en ik ben ook super trots dat we samen zijn gekomen waar we nu zijn.

Jace is op 28-11-2013 geboren bij de kennel Cookies Inc. in Dordrecht samen met nog 12 broertjes en zusjes. Zijn vader komt uit een Engelse lijn en zijn moeder uit een Duitse lijn. Eind Januari 2014 kwam hij bij ons in het gezin. Hij voelde zich gelijk op zijn gemak en volgde ons overal. De kinderen waren helemaal weg van hem en hij van de kinderen. Iets wat op de dag van vandaag nog niet is veranderd.

In 2015 raakte ik met een mevrouw in gesprek tijdens een herder wandeling. Zij vroeg me of ik de afstamming van Jace kende en of ik er wel eens aan gedacht had om hem aan te keuren als dekreu. Omdat het fokkerswereldje nu niet zo goed bekend staat, was dit iets waar ik nog nooit een moment aan gedacht had. Toch zette deze mevrouw me aan het denken. Eigenlijk niet eens zozeer om Jace als dekreu te willen aankeuren, maar meer als uitdaging om te kijken of hij dit zou kunnen halen. Hij had nog nooit een ringtraining gehad of een show gezien. En het was fijn om na het behalen van ons examen weer samen aan het werk te gaan. Na het inwinnen van informatie bij de rasverenigingen, gingen we aan de gang. We startte eerst met de DNA testen. Als deze niet goed waren, zouden we gelijk klaar zijn. Maar alle DNA testen van Jace waren goed. Vervolgens lieten we HD en ED foto’s maken. Ook deze werden goedgekeurd door de Raad van Beheer. Zo kwam het dat Jace op 28-03-2016 zijn inventarisatie had bij de DHCN. Hij werd goedgekeurd en liep vervolgens op 18-9-2016 een show bij de LSOHV. Hij kreeg een Zeer Goed als eindresultaat. En dat voor een hond die zijn hele leven nog geen show heeft gezien. Wat was (en ben) ik mega trots op hem!

Wat we in het begin nooit hadden verwacht, gebeurde toch. Jace had nu alles doorlopen om zijn Certificaat van Fokgeschiktheid te ontvangen. Op 10-10-2016 werd deze officieel voor hem aangemaakt. Hoe bijzonder is dat!

Door het hele traject wat ik met Jace moest doorlopen, kwam ik ook meer in contact met fokkers. Het was op 1 van de shows van de DHCN, dat ik voor het eerst over het wit-gen hoorde. Ik had echter geen idee wat het betekende en had er ook niets mee van doen. Dacht ik…. Totdat een fokker mij ongeveer een jaar later uitlegde wat het wit-gen betekende en dat zij dacht dat Jace dit gen droeg. Gelijk ben ik via google op onderzoek uitgegaan. Omdat Jace aan de Engelse kant een witte herder is zijn voorouders heeft zitten, is het aannemelijk dat Jace dit gen inderdaad draagt. De informatie die ik vond maakte me blij en verdrietig tegelijk. Blij om het feit dat er nu zoveel dingen op zijn plek vielen, maar verdrietig om het feit dat ik zoveel jaren had verspild doordat ik niet wist dat Jace dit gen droeg.

Nu ik wist dat Jace bijna zeker het wit-gen droeg, ben ik ook gelijk gaan kijken hoe ik deze wetenschap in ons dagelijks leven kon gebruiken. En weet je waar ik achter kwam? Dat Jace gewoon is zoals hij is. Hij heeft een heel zacht karakter, voelt mensen perfect aan en zal ons als gezin ten alle tijden beschermen. De enige die moest veranderen was ik. Dat de maatschappij vind dat een hond zich op een bepaalde manier moet gedragen, wil nog niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk zo werkt. Het zijn immers geen robotten. Met wat hulp ben ik extra gaan letten op de lichaamstaal van Jace. Op die manier leerde ik vooraf in te schatten wat een situatie was waarin Jace zich niet op zijn gemak voelde en hoe ik dit kon veranderen. Dit was zeker niet altijd even gemakkelijk, maar door het zien van de veranderingen in Jace was het zeker de moeite waard.

In 2018 kreeg ik een dek aanvraag van Maj Opdam (kennel Angel of Wassenaer). Voor het laatste nestje van haar Feetje, wilde ze Jace graag als papa van de pups. Super spannend natuurlijk, want Maj heeft haar strepen in de fokkerswereld ruim verdiend. Daarnaast zijn er maar weinig mensen die de Angel’s van Maj niet kennen. Ondertussen was hier thuis het gesprek ook los gebarsten. Want een tweede hond zou toch wel heel leuk zijn. Toen bleek dat Fee inderdaad in verwachting was van Jace, besloten we dat wij graag een pup uit dit nest wilden. Maj was zo lief om mij aanwezig te laten zijn bij de bevalling van Fee. Wat was dat bijzonder! De vierde pup die (met het vlies nog om zich heen) werd geboren, leek wel van goud. Maj gaf haar de naam Melakim. Ondanks dat er uiteindelijk 9 pups geboren werden, bleef ik maar kijken naar dat “goude” pupje. En je raad het natuurlijk al, deze pup werd mijn keuze. Onze Mika.

Omdat ik persoonlijk voorstander ben van een dekbeperking bij reuen, zal Jace niet zo vaak ingezet worden. Ik vind namelijk dat het vaak inzetten van een reu, geen meerwaarde heeft voor het ras. Dat is natuurlijk een persoonlijke mening en iedereen mag daar zijn eigen beslissing in nemen. Wij hebben besloten dat wanneer Jace 3 nestjes heeft verwekt, wij hem uit de fok halen.